Zakażone mięso wycofane ze sprzedaży. Wykryto groźną bakterię

W partii tatara wołowego firmy Łuków wykryto bakterię Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Produkt został pilnie wycofany ze sprzedaży. Sanepid ostrzega, że spożycie tatara może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych i apeluje, żeby pod żadnym pozorem tego nie robić. W opublikowanym ostrzeżeniu zamieszczono szczegółowe dane zakażonego produktu.

Wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym nastąpiło w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Obecność bakterii potwierdzono w czterech z pięciu badanych próbek tatara wołowego - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. 

Bakteria E.coli w tatarze wołowym. Sanepid ostrzega przed spożyciem

Zakażenie bakterią E.coli może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych - ostrzega sanepid. Spożycie zakażonego mięsa może spowodować m.in. krwotoczne zapalenie okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawą biegunkę.  

Reklama

Według inspektoratu w rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa powodująca liczne czopy zakrzepłej krwi w małych naczyniach krwionośnych całego ciała.

GIS opublikował szczegółowe dane zakażonego produktu

  • Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g;
  • Numer partii: 1032604;
  • Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024;
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.

Sanepid kategorycznie przestrzega przed spożywaniem produktu z partii objętej komunikatem. "W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - czytamy w opublikowanym komunikacie. 

Tatar został wycofany ze sprzedaży

Producent po otrzymaniu informacji od Państwowej Inspekcji Sanitarnej o możliwości zakażeniu mięsa miał niezwłocznie uruchomić procedurę wycofania partii z obrotu. "Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu" - zapewnia GIS.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: GIS | sanepid
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »